Διπλωματική Εργασία στη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για την εύρεση και αντιμετώπιση κακόβουλου λογισμικού και επιθέσεων 0411220201
Ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων και η διασπορά κακόβουλων λογισμικό με στόχο την υποκλοπή προσωπικών και εταιρικών δεδομένων τα οποία επιφέρουν οικονομικά κέρδη στους επιτιθέμενους έχουν αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με έρευνα του C. Brooks[1] ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων το 2021 ήταν αυξημένος κατά ~15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με τους κανονισμούς και τις νομοθεσίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας απαιτούν την εύρεση αποτελεσματικών μηχανισμών για την ανίχνευση και αντιμετώπιση κακόβουλων λογισμικών και επιθέσεων.
Με βάση τα παραπάνω προτείνεται η κατασκευή ενός μηχανισμού ανίχνευσης και αντιμετώπισης κακόβουλων λογισμικών (malware) και επιθέσεων σε περιβάλλοντα Linux, ο οποίος θα βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Σκοπός του συγκεκριμένου έργου είναι:
1. Η μελέτη του NVIDIA Morpheus[2].
2. Η αξιοποίηση του NVIDIA Morpheus για την δημιουργία μηχανισμών ανίχνευσης και ανάλυσης συμβάντων κυβερνοασφάλειας.
3. Η κατασκευή μηχανισμών αντιμετώπισης των συμβάντων με βάση τα δεδομένα τα οποία προκύπτουν από το NVIDIA Morpheus.
4. Η κατασκευή ενός λογισμικού που θα ενοποιεί τα παραπάνω σε ένα ενιαίο σύστημα ανίχνευσης και αντιμετώπισης συμβάντων κυβερνοασφάλειας.
Απαραίτητες γνώσεις: Προγραμματισμός (Java ή Python), Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων, Τεχνητή Νοημοσύνη (βασικές γνώσεις)
*** Το παραπάνω έργο μπορεί να υλοποιηθεί από δύο άτομα τα οποία μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες, την κατασκευή λογισμικού και μηχανισμών αντιμετώπισης και την μελέτη και αξιοποίηση του NVIDIA Morpheus.
[2] https://www.forbes.com/sites/chuckbrooks/2022/06/03/alarming-cyber-statistics-for-mid-year-2022-that-you-need-to-know/