× Home Projects Usefull Info Contact

THESIS

CLOSED
Personalised information and navigation through location and situational awareness

Personalised information and navigation through location and situational awareness

Σκοπός της πτυχιακής εργασίας είναι να διερευνήσει τις τεχνικές που υπάρχουν για εξατομικευμένη πρόσβαση σε συγκεκριμένες και εξατομικευμένες πληροφορίες περιεχομένου. Στο πλαίσιο της παρούσας πτυχιακής, θα υλοποιηθεί μία πρότυπη εφαρμογή που σκοπό θα έχει την παροχή πληροφοριών ποικίλου περιεχομένου στους χρήστες της, με έμφα. Η πρότυπη αυτή εφαρμογή, θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί με γνώμονα να αποτελέσει έναν ψηφιακό-ηλεκτρονικό οδηγό που θα αποσκοπεί στην καθοδήγηση ενός χρήστη της εφαρμογής μέσα στο γεωγραφικό χώρο του ΠαΔΑ. Ο χρήστης της πρότυπης εφαρμογής, μέσω της χρήσης τεχνολογιών εντοπισμού θέσης GPS και NFC, θα δύναται να αντλήσει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες που θα βασίζονται σε ποικίλο περιεχόμενο όπως οι γενικοί κτηριακοί χώροι του ιδρύματος καθώς και πληροφορίες για τα διδασκόμενα μαθήματα αλλά και τα εργαστήρια. Επιπλέον, για τις ανάγκες της πτυχιακής, θα μελετηθούν οι υπάρχουσες τεχνολογίες και πλατφόρμες που ήδη υφίστανται στο ΠαΔΑ και δύναται να υποστηρίξουν επαρκώς τις ανάγκες της προς υλοποίηση πιλοτικής εφαρμογής, ενώ η εφαρμογή θα αναπτυχθεί με στο χο τη χρήση της και από άτομα με περιορισμούς στην όραση.

ASSIGNED
Μελέτη και Ανάπτυξη Ψηφιακού Πορτοφολιού για τη Σύνδεση με Δίκτυα Blockchain (Study and Development of Digital Wallets to Connect with Blockchain networks)

Μελέτη και Ανάπτυξη Ψηφιακού Πορτοφολιού για τη Σύνδεση με Δίκτυα Blockchain (Study and Development of Digital Wallets to Connect with Blockchain networks)

Καθώς η χρήση της τεχνολογίας του Blockchain έχει αρχίσει και μελετάται σε ολοένα και περισσότερα θέματα/ τομείς που μπορούν να επηρεάσουν τον άνθρωπο (π.χ. στις δημόσιες υπηρεσίες, στην υγεία, στην εκπαίδευση και στην Τροφική Αλυσίδα) και καθώς η ανάπτυξη αντίστοιχων πλατφορμών έχει παρουσιάσει σημαντική άνοδο, ένα πολύ κρίσιμο σημείο αποτελεί ο τρόπος που μπορεί κάποιος να συνδεθεί με αυτά τα δίκτυα. Για τη σύνδεση αυτή, χρησιμοποιείται συνήθως ασύμμετρη κρυπτογράφηση, με την ανάπτυξη ζευγών από δημόσια και ιδιωτικά κλειδιά, τα οποία θα οδηγήσουν στην απόκτηση μιας μοναδικής ψηφιακής διεύθυνσης μέσα στο δίκτυο. Επιπλέον, έχουν αναπτυχθεί ειδικά λογισμικά προγράμματα, που ονομάζονται πορτοφόλια (wallets), τα οποία και αναλαμβάνουν τη δημιουργία και αποθήκευση του ζεύγους των κλειδιών που είναι αναγκαία για την είσοδο σε κάθε blockchain δίκτυο. Η δημιουργία ενός τέτοιου πορτοφολιού αποτελεί το κύριο ζητούμενο (όπως αναπτύσσεται και στη συνέχεια) στην παρούσα διπλωματική εργασία.

ASSIGNED
Ασφάλεια και προστασία ιδιωτικότητας  οικιακών συσκευών που λειτουργούν σε περιβάλλον ΔτΠ

Ασφάλεια και προστασία ιδιωτικότητας οικιακών συσκευών που λειτουργούν σε περιβάλλον ΔτΠ

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΔτΠ) είναι πλέον μια τεχνολογία που προχωράει σταθερά προς την καθολική της αποδοχή και όροι όπως το έξυπνο σπίτι δεν αποτελούν πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά πραγματικότητα. Οι οικιακές συσκευές και οι εφαρμογές τους, έχουν πλέον εξελιχθεί ώστε να συνδέονται με το οικιακό δίκτυο και να επικοινωνούν με το Διαδίκτυο. Το παραπάνω τις κάνει γνωστές με τον όρο έξυπνες οικιακές συσκευές. Οι έξυπνες οικιακές συσκευές μπορούν να επικοινωνήσουν είτε μεταξύ τους είτε με τον άνθρωπο, αναλύοντας και ανταλλάσσοντας πληροφορίες, χρησιμοποιώντας τα κλασικά πρωτόκολλα επικοινωνίας για την διασύνδεση τους με το οικιακό δίκτυο και το Διαδίκτυο. Η χρήση της τεχνολογίας ΔτΠ στο πλαίσιο του έξυπνου σπιτιού οδηγεί σε νέες προκλήσεις ασφάλειας και ιδιωτικότητας, καθώς μέσα στο περιβάλλον του ΔτΠ μεταδίδεται τεράστιος όγκος δεδομένων από τις συσκευές. Επομένως, τα έξυπνα σπίτια που βασίζονται στην τεχνολογία του ΔτΠ έχουν απαιτήσεις υψηλού επιπέδου ασφαλείας, καθώς το οικιακό περιβάλλον περιέχει σημαντικές και ιδιωτικές πληροφορίες.